Wij houden er van om te wandelen en dat doen we dus ook in onze vakantie. Soms met z'n allen, soms Rienk en Gertie samen, maar Sep gaat altijd mee. Deze vakantie in de Drôme was wat dat betreft geweldig. Er waren wel 6 wandelingen in de directe omgeving van de camping die we konden lopen zonder eerst ergens met de auto naar toe te moeten rijden. Dat hebben we dus veelvuldig gedaan.
Gelukkig heeft men in Frankrijk een redelijk eenduidig systeem om de wandelroutes te bewegwijzeren. Met een paar simpele streepjes wordt de richting aangeduid. De richting(en) die je niet moet nemen, worden voorzien van een kruis. Daarnaast wordt voor regionale en lokale wandelingen altijd de kleur geel gebruikt en voor wandelingen uit de serie Grande Randonnée (die door meerdere departementen en/of regio's gaan) altijd een rood en wit streepje. Dus als je 't systeem door hebt zou het altijd heel simpel moeten zijn.
Maar niets is minder waar. Zelfs de geoefende wandelaar mist nog wel eens een streepje. De streepjes worden dan ook overal waar mogelijk is geplaatst. En dat is de ene keer links van de weg of het wandelpad, de andere keer rechts. Je vindt de streepjes op bomen, lantaarnpalen, de achterkant van een verkeersbord, een elektriciteitspaal of de hoeksteen van de boerenschuur die direct naast de weg staat. Het is allemaal mogelijk. Soms vind je de streepjes op een dikke steen die in het pad ligt, maar ook bijvoorbeeld op een ooit in de berm geplaatste auto.
Goed zoeken en dan vind je helemaal links, op het spatbord, een geel streepje |
Meestal wordt linksaf op deze manier aangegeven. Voor rechtsaf is het natuurlijk precies andersom. |
Bij bovenstaande foto werd de verandering van richting niet op de gebruikelijke manier aangegeven, maar door deze gele streep op de steen in combinatie met een kruis op een boom langs het andere pad. Rechts op de foto zie je nog een stapel stenen (cairn). Vaak plaatsen wandelaars op een kruispunt van paden of op een markant punt in de route een steen. Na verloop van tijd ontstaat er dan zo'n piramidevormige stapel. Wanneer de stapel te groot wordt, zie je vaak vlak ernaast of een eindje verderop het begin van een tweede stapel.
Streepjes op bomen geplaatst zijn soms aan het eind van het seizoen een stuk minder zichtbaar. Het groen is gegroeid en de wandeling wordt opeens een echte spoorzoekoefening. En dan loop je gemakkelijk een stukje extra, zeker als het kruis, dat aangeeft dat je in de verkeerde richting loopt, ontbreekt of ook verstopt zit achter groen.
Of nog net zichtbaar op een oud wit busje in de berm.... |