vrijdag 26 juli 2013

Say cheese

Als je in de buurt van Millau kampeert en je houdt van kaas... dan kun je er niet omheen. Dan is een bezoek aan de grotten van Roquefort-sur-Soulzon een must. Het ienieminie dorpje Roquefort telt slechts 700 inwoners, maar alle Roquefortkaas ligt hier te rijpen. De grotten in Roquefort hebben zulke specifieke kenmerken dat de kaas alleen hier z'n specifieke smaak ontwikkelt.

Rienk en Gertie hebben de rondleiding bij één van de 3 kaasmakerijen in Roquefort gevolgd. Een koud uitstapje, want in de grotten zelf is het maar een graad of 10. Maar reuze interessant. Er wordt onder andere verteld hoe de Roquefortkaas ontstaan is en wat 'm zo speciaal maakt. Maar ook een lekker uitstapje, want de rondleiding eindigde natuurlijk met een proeverij.

De Roquefort kazen liggen in de grotten op houten planken te rijpen
Aan het eind van de vakantie zijn we teruggeweest naar Roquefort om er een wandeling te maken, maar natuurlijk vooral om Roquefortkaas in te slaan. En nu moeten we sparen voor een fles Gevrey-Chambertin. Heel goede, maar ook dure Bourgondische wijn. Samen vormen de Roquefort en de wijn een afrodisiacum, volgens Casanova....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten