Tot voor kort had ik een hekel aan paardenbloemen in de tuin. Bij vrienden in de Jura hadden we vorig jaar Gelée de fleurs de pissenlit (paardenbloemengelei) gegeten en dat was erg lekker. En behalve veel werk niet moeilijk om te maken, zo werd mij verteld. Toen ik Leon vorige week naar zijn stage bracht en even buiten de sporthal met de andere moeders stond te kletsen, kwam het gesprek ook op de Gelée de fleurs de pissenlit. Al die paardenbloemen in onze tuin zagen er opeens anders uit, namelijk als potentieel jammetje. Dankzij internet en Google heb je 5 minuten later verschillende recepten om de gelei te maken en dus togen
Martijn en ik met mesje en bakje de tuin in om de paardenbloemen in onze tuin aan te vallen en de bloemen te oogsten. 365 Paardenbloemen hadden we nodig, voor iedere dag van het jaar 1. Zoveel vonden we er niet in onze tuin, die toch helemaal geel leek voordat wij de aanval ingingen. De rest hebben we verzameld in het weiland achter ons huis. Daarna was het werk voor mij. Paardenbloemen wassen en drogen, liefst in de zon. Minimaal een half uur drogen, maar 2 dagen kan ook. Dan de paardenbloemen met 2 biologische citroenen en 2 biologische sinasappels, gewoon in stukken gesneden en met schil en al, in de pan en het geheel een uurtje laten koken. Daarna giet je het af zodat je alleen het sap overhoudt. Het sap kun je eventueel nog door een theedoek filteren en dan kook je het sap met geleisuiker tot gelei. Heerlijk! Paardenbloemen zijn ineens meer dan onkruid.
Gisteren was het ook weer prachtig weer, net als vandaag. Tijd om toch maar eens wat in de moestuin te gaan doen. Daar wilde Leon wel mee helpen. Hij heeft de grond losgemaakt, terwijl ik de van een vriendin gekregen zwarte bessenstruikjes en bieslook in potten heb gezet. Daarna hebben we de indeling van de moestuin gemaakt en alle groente gezaaid. Daarbij heeft Leon leuke ontdekkingen gedaan: dat de zaadjes van blanke uien en rode uien er hetzelfde uitzien, dat de zaadjes van de prei heel erg lijken op die van de ui en dat je heel kleine zaadjes hebt en relatief grote, die van de rode biet bijvoorbeeld. Tot slot nog even een net erover om de moestuin onaantrekkelijk te maken voor Domino, de kat. Als alles goed gaat hebben we over enkele weken de eerste radijsjes en sla. Op de prei, andijvie, uien, rode bietjes, boerenkool en wortels zullen we wat langer moeten wachten.
Gelée de fleurs de pissenlit |
De zwarte bessenstruik en de bieslook |
De moestuin, met op de achtergrond de bloeiende kersenboom en het compostvat |