dinsdag 25 februari 2014

Eetgewoonten

Na tweeënenhalf jaar in Frankrijk is er geen andere conclusie mogelijk: onze eetgewoonten zijn veranderd. 

In Nederland aten we altijd al relatief laat (ergens tussen 6 en 7 uur 's avonds), maar hier eten we nog later. We eten nog niet zo laat als de meeste Fransen, maar half 7 eten is vroeg. Ook eten we tegenwoordig vaak tussen de middag warm, net als de Fransen. Dat is vooral omdat dat gemakkelijker is met sport dan wel muziek 's avonds. 's Avonds eten we dan wel (Nederlandse gewoonte) brood en geen soep en salades zoals de Fransen. 

Niet alleen het tijdstip waarop we eten is veranderd, ook de gerechten die we eten. Het aanbod in de winkels is toch iets anders, je krijgt recepten van Franse vrienden en maakt eens na wat je bij hen hebt gegeten, je krijgt groenten die je niet of nauwelijks kent van vrienden, buren of kennissen met een grote groententuin. En daar doe je dus wat mee. Gelukkig is er internet, waar je ontzettend veel recepten kunt vinden.

Zo kreeg ik laatst van een vriendin een courge-spaghetti. Dit is een enorme courgette, behorend tot de familie van de pompoenen. Een groente die je niet zo gauw in de supermarkt aantreft, maar wel veel in de moestuinen hier. Maar ja, hoe maak je dat klaar, zo'n courge spaghetti? Je moet dat ding dus in de lengte door midden snijden en dan koken. Mijn vriendin doet dat 20 minuten in de snelkookpan, maar die heb ik niet. Bovendien was geen van mijn pannen groot genoeg om daar die reuze courge in te koken. Lang leve internet, want daar lees je dus dat je de courge spaghetti ook prima kan laten garen in de oven. Als je ze uit de oven haalt (of uit de pan), schraap je met een vork het vruchtvlees eruit. Dat vruchtvlees vormt dan lange dunne draden en lijkt enorm op spaghetti (en dat verklaart gelijk de naam van deze groente). Daarna wordt het vruchtvlees meestal verwerkt tot salade of ovenschotel waarbij het wordt gegratineerd met kaas. 



Verder eten we hier vaker couscous, quinoa en linzen. Enerzijds omdat het aanbod groter is, anderzijds omdat het een goede basis is voor maaltijdsalades. Vooral in de zomer, als het erg warm is, zijn maaltijdsalades ideaal. Je kookt 's ochtends vroeg als je huis nog koel is en je eet je salade koud of lauw als het te warm is voor een warme maaltijd. Het van oorsprong Noord-Afrikaanse gerecht Tabouleh (couscous met tomaat, munt en peterselie) is ondertussen net zo Frans als kikkerbilletjes en slakken. 
Boerenkool daarentegen is hier een heel nieuwe groente. Ik heb het hier nu één keer in de (bio)winkel gezien en het verkocht voor geen meter. Men kent het niet (meer). Boerenkool is hier echt een vergeten groente. Pas sinds een jaar of twee wordt het weer in Frankrijk gekweekt (vooral in Bretagne) en verkocht. Aanleiding? Amerikaanse en Franse sterren die de Chou Kale roemen, vanwege alle vitaminen die de groente bevat.  

Bij gebrek aan grote diepvries maken we nu zelf onze pizza's. En die vinden we eigenlijk véél en véél lekkerder dan diepvriespizza's of de pizza's van Deborah, die iedere woensdag- en zaterdagavond pizza's in ons dorp verkoopt.

Zoveel lekkerder dat het al het werk ruimschoots waard is en een nieuwe familietraditie opleverde: zaterdagavond pizza en filmavond.

zondag 23 februari 2014

Lente op de Mont Avril

Vandaag, 23 februari 2014, een prachtige wandeling gemaakt. De weersvoorspellingen waren goed: volop zon en een aangename temperatuur van rond de 12 graden. Het beklimmen van de Mont Avril (421 m) leek ons wel wat. De wandeling was 7,5 kilometer en vertrok uit Jambles. Langs het (privé)kasteel van Charnaille en de molen van Renache, tussen de wijnvelden door en tenslotte de berg beklimmen. Het weer was geweldig, ondanks af en toe een wolk die voor de zon langs dreef. Warm genoeg om de wandeljassen uit te doen en in de rugzakken op te ruimen. 











donderdag 6 februari 2014

De olijke tweeling op avontuur

Eind juni (2013) berichtten we in de blog over de verdwijning van Paquerette en Domino, onze katten van toen net een jaar oud. Het meest waarschijnlijke is dat ze gevangen en opgegeten zijn door een vossenfamilie die hier vlakbij in een bosje leeft. Hoewel we dat allemaal een vreselijk idee vonden - gek hè, terwijl we het niet vreselijk vonden dat Domino en Paquerette muisjes dan wel molletjes vingen, ze doodmaakten en mee naar huis namen- heeft dat ons er niet van weerhouden om een paar nieuwe kittens in huis te halen (zie de blog van eind augustus 2013).

Mabli en Mael kwamen, vers van de boerderij, bij ons in huis en waren banger voor ons dan voor Sep. Nou lijkt Sep ook meer op een koe of een geit dan wij... 
Sep en Mabli op de bank, Mael op het kussen van de rugleuning
Mabli en Mael wenden wonderbaarlijk snel en hadden er eigenlijk geen moeite mee om binnen te blijven. Eerst lieten we ze binnen om aan ons en het huis te laten wennen en daarna om te voorkomen dat we een nestje kregen en dat Mael (de kater) te ver weg zou lopen. Een ongecastreerde kater kan namelijk een territorium hebben waarvan de grens op wel 6 km van huis ligt. En dat is wel erg ver. Mabli is in december gesteriliseerd en Mael is onlangs gecastreerd. En nu is het dus tijd om naar buiten te gaan, voordat alle bloempotten in huis zijn gesneuveld. Want ondanks de nare ervaring met Paquerette en Domino hebben we besloten dat deze katten echt kat mogen zijn en dus gewoon naar buiten mogen, om te jagen bijvoorbeeld. We willen ze niet altijd binnen houden en we willen ze vooral niet aan een touwtje vastzetten in de tuin. 

De eerste pasjes buiten worden voorzichtig gezet. Blijkbaar zijn ze helemaal vergeten dat ze in hun eerste paar maanden op de boerderij al veelvuldig buiten zijn geweest. Ze bleven eerst wat schichtig in de deuropening staan. Na een tijdje durfden ze even naar buiten, maar zodra ze een auto hoorden aankomen schoten ze pijlsnel de keuken weer in. Vandaag zijn ze via het raam in de bijkeuken naar buiten gegaan. Daar, aan de achterkant van het huis, zien en horen ze de weg minder en dat vonden ze blijkbaar prettiger. 


Op onderzoek...
 Ze hebben het er maar druk mee: naar buiten, weer naar binnen, weer naar buiten, maar een beetje verder dan eerst... Na een half uurtje zijn ze zelfs buiten even een beetje aan het spelen met elkaar. 
Mabli

Mael zit klaar om Mabli op te jagen

Uitrusten van al die indrukwekkende ervaringen